Levensloop museumbezoek

Dinsdag 19 maart is er een groep van senioren uit De Zilk, onder leiding van Wils Warmenhoven, naar de Lakenhal in Leiden geweest. Het doel was om de specifieke schilderijen van Rembrandt – de vier zintuigen te zien en de bijzonderheden erover te horen en te beleven.Na ontvangst werden we begeleid naar de eerste vier paneeltjes van Rembrandt van Rijn, geschilderd rond zijn 18e jaar waarbij hij het zien-horen-ruiken en voelen op een komische wijze tot uitdrukking bracht.

Het ZIEN wordt uitgebeeld door een brillenverkoper met een draagbare brillenkraam. Rembrandt gebruikt waarschijnlijk hiervoor zijn moeder en slechtziende vader. In die tijd (17e eeuw) betekende iemand een bril verkopen ook iemand voor de gek houden!

Het GEHOOR wordt verbeeld  door drie karakteristieke figuren die een melodie zingen uit een liedboek in een avond scène. Het warme kaarslicht schijnt op hun gezichten maar de lichtbron zie je niet. Waarschijnlijk was een van de drie personen een vriend en collega schilder van Rembrandt, Jan Lievens.

De REUK wordt in beeld gebracht door een jonge man waarbij een aderlating gaat plaatsvinden. Dit gebeurde voor genezing van de toen heersende pest! Voordat het zover was viel de patiënt flauw. Met waarschijnlijk vlugzout (reuk) wordt de man bij kennis gebracht.

Het GEVOEL wordt in beeld gebracht met een operatie door een kwakzalver die een steentje of een stukje uit het hoofd verwijderd. Hierbij zijn de licht en donker effecten al heel sterk weergegeven. De goedgelovige patiënt zou zo van domheid genezen.

Voor het vijfde zintuig (De Smaak) was wel een plek gereserveerd maar hiervan ontbreekt elk spoor.

Verder kon men andere schilderijen van Lievens e.a . ook nog bekijken en beleven. Al met al was het ECHT een beleving!! Anton Gorkink.