Interview Mevr. Peters

DE OUDSTE INWOONSTER VAN DE ZILK  100 JAAR

Om de tafel zitten met een 100-jarige, hoe bijzonder is dat.

We zijn op bezoek bij mevr. Peters, ik heet eigenlijk v.d. Putten, zegt ze, maar mijn man heette Peters. De oudste vrouw van de Zilk.  Ik heb een mooi feest gehad toch? De vraag is aan Barry v.d. Steen gericht, die ook om de tafel zit. Barry zegt ze weet alles wat ik niet meer zo goed weet. Mevr. Peters komt uit een  gezin van 10 kinderen.

We hoeven niet veel te vragen, haar verhaal komt vanzelf: ik wilde vroeger non worden. Ik heb twee zussen die non waren. Haar hele leven heeft ze in De ZiIk gewoond met een kleinonderbreking toen ze  in een  klooster in Roosendaal werkte. Later ging ze  naar Oudenbosch. Maar, zegt ze, daar kreeg ik te horen: “Je bent een gezellige vrouw in de wereld, maar niet geschikt voor ’t klooster” en daar ben ik achteraf heel blij mee, want ik heb een leuke man leren kennen, heb 5 kinderen met hem gekregen en heb 5 kleinkinderen en ook nog eens 4 achterkleinkinderen.

Met een beetje hulp van Barry weet ze alle namen te noemen. Wij vragen haar hoe ze het voor elkaar heeft gekregen dat ze er zo goed en gezond uitziet. Ik heb tot mijn 92e gefietst. En nu zorgt Barry ervoor dat ik er goed uitzie, ze is heel lief. Elke avond eten ze samen, alleen op vrijdagavond niet, dan komt haar zoon eten.

Over een leven van 100 jaar is heel veel te vertellen, maar zoals ze zegt. Ze heeft een fijn leven nu, en gaat graag 3 dagen per week naar de dagopvang in Bloemswaard.

Mevr. Peters, 100 jaar, nog steeds pittig en met gevoel voor humor, we drinken er nog een glas op.

.